Thursday, July 19, 2007

Vakantie in augustus? SneekWeek!

Wie ook maar iets met zeilen of de zeilsport heeft is ongetwijfeld bekend met het evenement de Sneekweek.. In de Friese stad Sneek wordt ieder jaar, in de eerste week van augustus, dit evenement gevierd. Dit is een week waarin de zeilsport centraal staat. Er vinden zeilwedstrijden in allerlei verschillende klassen plaats.

De Sneekweek wordt traditioneel geopend met de zogenaamde vlootschouw. Een keur aan zeilboten trekt dan, onder grote belangstelling, door de stadsgrachten waarna een feest wordt ingezet dat duurt tot in de late uurtjes. Alle zeilwedstrijden die daarna worden gehouden vinden plaats op het Snekermeer. Het in het meer gelegen "starteiland" trekt grote aantallen bezoekers en het is er altijd gezellig. Op de woensdag wordt traditioneel de hardzeildag gehouden. Op deze dag zeilen de SKS-skûtsjes een wedstrijd uit hun programma op het Snekermeer. Skûtsjesilen is synoniem met wedstrijdzeilen met oude vrachtschepen, platbodems die rond 1900 werden gebouwd om turf, mest en andere lading tot bij de boerderijen te brengen. Het zeilen met deze platbodems biedt voor de toeschouwers een waar spektakelstuk.

Wie echter denkt dat de Sneekweek alleen voor de watersporter of de liefhebber van de watersport bedoeld is heeft het mis; in de stad namelijk worden markten gehouden, er is veel livemuziek en er is een kermis. Bovendien heeft Sneek een leuk winkelcentrum waar het goed toeven is. Een ieder die graag naar de zeilwedstrijden wil gaan kijken kan zich, vanuit de stad, per bus gratis naar het Snekermeer laten vervoeren. In en rond de stad zijn voldoende slaapgelegenheden (campings) ingericht om een groot aantal bezoekers onderdak te kunnen bieden.

Niet alleen voor diegene die van plan is om in augustus zijn zeilvakantie in Friesland door te brengen, of een dagje uit wil met het hele gezin, is de Sneekweek een absolute aanrader. En wie niet houdt van drukte kan natuurlijk op heel veel andere plaatsen in het mooie Friesland terecht!

No comments: